INTERJÚ – CSEVEGÉS JAMIEVEL

feny a szivemben

Mi inspirált ennek a regénynek a megírására?

Épp szárítottam a hajamat és regényötleteken gondolkoztam, végigmenve azokon a témákon, amik engem személyesen érdekelnek. A regény nagy csattanója az egyik ezek közül. Egy friss sztorit szerettem volna írni, amely egy ismerős környezetben játszódik, így természetesen a születési államomat választottam, Oklahomát. Az amerikai indián szempont annak a diszkriminációnak köszönhető, amelynek szemtanúja voltam a középiskolában, és amit egy amerikai indián származású barátnőm szenvedett el – ő segített Elliott nézőpontjának kifolgozásában.

Ki a kedvenc karaktered a könyvben?

Catherine. Irigylem a képességét, hogy magában tudja tartani a dolgokat, és így is előretör. Én mindent verbálisan dolgozok fel, így kész kínzás lenne nem megosztanom a dolgokat másokkal, de Catherine úgy érzi, hogy nincs senkije, akinek mesélhetne, pláne anélkül, hogy elárulna valakit, akit szeret.

Mi jött előbb, a cím vagy a regény?

A regény ötlete, de elneveztem, mielőtt elkezdtem írni. Általában 2-3 évvel az ötlet után tudom elkezdeni írni a történeteket.

Melyik jelenetre vagy a legbüszkébb a könyvben, és miért?

Az utolsó jelenetre. Nagyon nehéz volt úgy megírni a könyvet, hogy az valóban meglepje az olvasót, és különösen most, hogy olvastam a korai véleményeket, úgy érzem, hogy ezt sikerült elérnem.

Visszagondolva a kezdetekre, mi a legfontosabb dolog, amit azóta megtanultál mint író?

Hogy csak azokat a véleményeket olvassam el, amiket a kiadóm elküld nekem!

Van valami, amit még elmondanál?

Ha valaha is volt olyan regény, amit befejeztem és azt éreztem, hogy „ez a legjobb művem”, akkor a Fény a szívemben AZ a könyv. Ebben is van McGuire-szorongás és bimbózó szerelem, de közben annyira más is, mint bármi, amit eddig írtam.

Melyik jelenetet volt a legnehezebb vagy legmeghatóbb megírni?

Valószínűleg azt, amiben Catherine édesapja meghal. Tudtam, hogy mi vár ezután a lányra, mivel én is elveszítettem az édesapámat, 4 éve pedig a nagyapámat is, aki igazi apafigura volt az életemben. Nehéz volt újra átélni azokat az érzéseket.

Az írás melyik részét élvezed jobban: a regény felvázolását vagy az átnézését, felülvizsgálását?

Az átnézést! Aztán a nehéz résznek vége is van!

Mit mondanál, mi a szupererőd?

Mély érzéseket keltek az emberekben az írásaimmal. És ez nagyon király.

Van olyan szervezet vagy ügy, ami közel áll a szívedhez?

Számos ilyen van. Wounded Warriors, nevelőcsaládok, Alzheimer’s Association, RAINN, és a Multiple Sclerosis Association of America. Szeretek anonim módon adományozni, amikor úgy látom, valahol szükség van rá.

Forrás: https://www.yabookscentral.com/blog/spotlight-on-all-the-little-lights-by-jamie-mcguire-plus-interview-excerpt-giveaway