Jennifer Donnelly – Interjú

Olvasd el a Stepsister – Egy sötét mese szerzője hogyan marad pozitív a jelenlegi helyzetben és tudd meg miről is szól legújabb regénye.

Jennifer Donnelly gyermekkorát a New York állambeli Lewis, illetve Westchester megyékben töltötte. A University of Rochester angol irodalom és európai történelem szakán szerzett diplomát. Jelenleg New Yorkban, a Hudson Valley régióban él férjével, lányával és két menhelyről örökbe fogadott kutyájával.

Jennifer Donnelly

AZ INTERJÚ

Hogyan próbálod megőrizni az optimizmusod ebben a nehéz helyzetben?

Nem könnyű! De a séták, a vacsorák a családommal, a könyvek és friss virágok mind segítenek visszaszerezni az optimizmusomat! Nemrég vidékről egy kis faluba költöztem. A csevegés a szomszédokkal, a többi kutyasétáltatóval és az emberekkel a boltban és a postán (persze betartva a távolságot!) mind javít a hangulatomon. Ahogyan a történelemre való visszatekintés is, hiszen előttünk már számos generációnak kellett megküzdenie vírusokkal, éhezéssel és háborúval, és mindig győzedelmeskedtek. Mi is győzni fogunk!

Mivel töltöd a napjaidat? Az a típus vagy, aki napirendet állít fel és be is tartja, vagy csak a következő impulzust követed?

Jelenleg a napjaimat az új történetekkel töltöm, amik a fejemben kóborolnak. Eddig nem tudtam elég figyelmet szentelni nekik, mivel még csak most fejeztem be a legutóbbi regényem, a Poisoned végső szerkesztését, amely a Hófehérke újragondolása. Tényleg nagyon izgalmas az új ötletekkel való találkozás, és kitalálni azt, hogy melyik történet ragaszkodik ahhoz, hogy elmeséljék, és melyik az, amelyik több rábeszélést igényel. Igazából nincs napirendem. Nagyjából egész nap dolgozom, és próbálok annyi idegesítő muszáj megcsinálni házimunkát beleilleszteni, amennyit csak tudok. Sokkal szívesebben tölteném minden időmet a történetekkel, mintsem hogy vízvezeték-szerelőt hívjak vagy számlákat fizessek!

Milyen technikát alkalmazol arra, hogy megőrizd a pozitív légkört és feltöltődj? Jóga, meditálás, olvasás?

Túl izgága vagyok ahhoz, hogy meditáljak. Próbáltam, de mindig kudarcot vallottam vele. Szóval takarítok és polírozok. Régi ezüstöt gyűjtök a bolhapiacokról és aukciókról, a darabok pedig, amik már az enyémek, még soha nem voltak ilyen fényesek!

Te is bevásároltál könyvekből, hogy legyen mit olvasnod? Ha igen, inkább papíralapú vagy e-könyveket választottál?

Bizony, hogy vásároltam könyveket! A kisvárosom könyvesboltjai be vannak zárva, de van bolti átvételes és házhozszállítási szolgáltatásuk, így tudtam venni pár receptkönyvet. Úgy tekintek rájuk, mint katalógusokra. A férjem csodálatos szakács – hála istennek, mivel én szörnyű vagyok –, így megmutatom neki a képeken, hogy mi néz ki jól. Természetesen regényeket is vásárolok, és rendeltem két könyvet madarakról is. Imádom a madarakat, a keselyűket a leginkább. Határozottan a papíralapú könyvek olvasója vagyok. Szükségem van a fizikai könyvre a kezeim között. Imádom a tinta és a papír illatát. A szemgolyóim pedig kiégnek a képernyőtől a nap végére, így muszáj is elszakadnom tőle egy időre.

El tudsz-e most vonulni írni, vagy most inkább felfüggeszted az írást addig, amíg a dolgok visszatérnek a régi kerékvágásba?

Igen, tudok csendes helyet találni az írásra. Nagyon szerencsés vagyok, mivel nekem az itthonról dolgozás csak annyit tesz, hogy ugyanúgy csinálom a dolgokat, mint eddig. Nagyon nem tetszene, ha el kellene halasztanom a munkát akkorra, amikor a dolgok visszatérnek a régi kerékvágásba, mivel senki sem tudja, hogy az mikor lesz.

Min dolgozol éppen?

Most fejeztem be a Posioned című regényemet, amely a Hófehérke újramesélése, és igazából a tükörben lévő hangot kutatja. A könyv azt kérdezi: Kicsoda a hang? Mit akar? Miért hallgatunk rá? Újraolvasom a Grimm testvérek meséit – van egy bizonyos, amelyik mintha tényleg teljesen nekem szólna –, és pár másik ötletet is kiegészítek. Még túl korai, hogy bármelyikről is beszéljek, de szeretem a lehetőség érzését a történetnek ebben az életszakaszában.

Hatással van-e a jelenlegi helyzet az éppen most íródó könyvre?

Lehetséges!

Ki a kedvenc karaktered, és vajon hogyan kezelné ő ezt a helyzetet? Mihez kezdene?

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy melyik a kedvenc gyerekem! Minden karakteremet szeretem. Tényleg nincs kedvencem, habár közel érzem magam Isabelle-hez a Stepsister – Egy sötét meséből, és Sophie-hoz a Posisonedből, mivel a történetük még elég friss az emlékezetemben. Azt gondolom, hogy a legtöbb karakterem felmérné a helyzetet, alkalmazkodna, és megtalálná a módját annak, hogy a családjukat, az ügyeiket és a királyságukat tovább vigyék. Csak úgy, ahogy mi mindannyian!

Ha egy olyan kívánságod lenne, amit egy magasabb hatalom teljesíteni tudna, akkor mi lenne az?

Világbéke! Azonban azt gondolom, hogy a magasabb hatalom tőlünk várja, hogy munkához lássunk, és megvalósítsuk.

Van üzeneted a magyar olvasóidnak?

Nagyon köszönöm, hogy elolvassátok a történeteimet, és befogadjátok a szívetekbe a karaktereimet! A világot jelenti nekem!

NÉZD MEG JENNIFER ÜZENETÉT MAGYAR OLVASÓI SZÁMÁRA!

ISMERED REGÉNYÉT A STEPSISTER – EGY SÖTÉT MESÉT?

STEPSISTER - Egy sötét mese

Van, aki sosem tudja megváltoztatni a Párkák által neki elrendelt sorsot. De Isabelle-nek most esélye lehet rá. Hogy ki is ő? Ismered Hamupipőke meséjét, igaz? Isabelle nem más, mint az egyik gonosz mostohanővér. Amikor a herceg meglátogatta a családot a bálban megismert csodaszép lány után kutatva, Isabelle volt az, aki bezárta Ellát, gyönyörű mostohatestvérét a padlásszobába, aztán levágta a saját lábujjait, hogy beleférjen a lába az üvegtopánba, és az övé legyen a királyi férj jutalma. Azonban a sebe felszakadt, a cipő elkezdett megtelni vérrel, Ella pedig valahogy kiszabadult, és elment, hogy boldogan éljen a herceggel, amíg meg nem… Innen már úgy tűnt, nincs visszaút Isabelle sötét végzete felé.

Pedig egykoron még olyan más volt a lány élete. Nem érdekelte, hogy nem szép, élvezte az életet és boldog volt. Jobban vívott, mint a fiúk, és olyan akadályokon ugratott át vad vágtában, melyeken senki emberfia nem mert. Mindezt a fiúval, akiért őrült szerelemmel dobbant a szíve. Azonban mindez mit sem számított, sőt, botrányos volt. Engedelmessé, csinossá és illedelmessé kellett válnia, hogy megfeleljen mások elvárásainak.

A szerelmétől pedig, aki nem nemesi származású volt, elszakították, és ez végzetesen megkeserítette őt.

Most viszont Isabelle esélyt kap, hogy megváltoztassa a sorsát, és bizonyítsa, amit a rút mostohanővérek mindig is tudtak: a szépség nem minden, és egy lányt nem tör meg végleg a szívfájdalom; ahhoz sokkal több kell.

Stepsister

Tudtam, hogy ez a könyv jó lesz, valahogy a zsigereimben éreztem, de nem számítottam arra, hogy mindjárt az első fejezetben a szívembe zárom. Nem is maga a történet volt rám ennyire erős hatással – hiszen a végkimenetel szinte borítékolható, a fordulatok meséhez hűek –, hanem ez a sötét hangulat és az a sok aláhúzott gondolat, amit folyton-folyvást jelöltem az olvasómon. Ez, kérem szépen egy kőkemény feminista fantasy és nem mellesleg bitang jó!

szofisztikáltmacska
moly.hu

Hűha, ez aztán mesefeldolgozás a javából!
Sokat olvastam már, köztük több Hamupipőke ihlette változatot is, de ez számomra az élre ugrott, nagyon egyedi volt. Már az, hogy míg az eredeti mese fő szálai is bele vannak építve, ez egyáltalán nem az a mesébe illő, mézes mázas történet.

annasimple
moly.hu

Akkor is imádom a retelling regényeket, ha a főhős szemszögéből alkotják újra az írók a történetet, de a Stepsister még ebben is szintet lépett. A főszerepben ugyanis Hamupipőke mostohanővérei állnak, Octavia és Isabelle, akiknek nagyon nem volt egyszerű sorsuk. Az elgondolkodtató, időnként szívszorító, a vége felé pedig egyre izgalmasabb könyv tökéletesen megmutatta azt, mennyi minden rejlik a két karakter történetében.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
moly.hu

„Nos, vagy az én ízlésem változott sokat az elmúlt évek során vagy ahogy gondolom, Jennifer Donnelly stílusa… Ami nem is igazán számít, a lényeg ugyanis, hogy a Stepsister fantasztikus, olvasmányos és minden, amit eddig vártál volna jó ifjúsági fantasytől, de még nem kaptad meg… Egy igazi csoda!!”

_Nikki
moly.hu

Lépj be velünk a különleges történetek világába, és kövess minket a Facebookon és az Instagramon!