Kate Quinn – Interjú

Ismerd meg a népszerű író gondolatait a járványról, és tudd meg, hogyan telnek a napjai a bezártságban.

Kate Quinn így mesél az írásról: „Világéletemben imádtam a történelmet, és reményeim szerint sikerül ezt az imádatot megosztanom önökkel. Túlságosan is gyakran jutunk arra a gondolatra, hogy a történelem unalmas, egyhangú, nem áll másból, mint dátumok és helyszínek felsorolásából. Szeretném megmutatni a könyveimben az életet, a nevetést és a humanitást, amely áthatja közös múltunkat. Függetlenül attól, hogy az I. világháborús Franciaországról, a II. világháború utáni Londonról, az ókori Rómáról vagy a reneszánsz Itáliáról írok, azt szeretném elérni, hogy a történeteim megnevettessék, aztán megríkassák, majd megint megnevettessék az olvasókat.”

Kate Quinn

AZ INTERJÚ

Hogyan próbálod megőrizni az optimizmusod ebben a nehéz helyzetben?

Emlékeztetem magam, hogy milyen szerencsés vagyok – már amúgy is itthonról dolgozok egy ideje, a családom többsége pedig vállalkozó, nyugdíjas vagy más módon volt képes hozzáigazítani az életét a karanténhoz anélkül, hogy ez nagy anyagi nehézséget okozott volna. Minden nap eszembe jut, hogy sokan mások nem ilyen szerencsések. Van még két csodálatos mentőkutyám is, akik mindig megmosolyogtatnak, amikor minden igyekezetem ellenére elhatalmasodik rajtam a rosszkedv.

Mivel töltöd a napjaidat? Az a típus vagy, aki napirendet állít fel és be is tartja, vagy csak a következő impulzust követed?

Mindig is megvolt a napirendem, és ez nagyjából most is így van: felébredek, megsétáltatom a kutyáimat, edzek, eszek egy gyors ebédet, aztán egész délután írok. Mostanában nem érzem ezt olyan egyszerűnek, mert alapból nem vagyok egy reggeli ember, és a késztetés, hogy tovább aludjak és sokáig maradjak fent, erősebb, mint valaha. Azonban a határidőket be kell tartanom, akár lezárt a világ, akár nem, így hétfőtől egészen péntekig keményen írásra fogom magam.

Milyen technikát alkalmazol arra, hogy megőrizd a pozitív légkört és feltöltődj? Jóga, meditálás, olvasás?

Dinamikus jógát gyakorlok otthon, mivel a szokott edzőtermem zárva van (köszönöm, YouTube!). Minden este olvasok, legalább egy, vagy ha tudok, két órát. A férjemmel már évek óta van egy szokásunk, amihez most is tartjuk magunkat: minden este, amikor főz (félig szicíliai, és kitűnő szakács), felolvasok egy olyan könyvből, amiről tudom, hogy mindkettőnknek tetszeni fog. Most épp a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság közepén tartunk.

Te is bevásároltál könyvekből, hogy legyen mit olvasnod? Ha igen, inkább papíralapú vagy e-könyveket választottál?

Kicsit túlhasználtam az egy érintéses vásárlás gombot a Kindle-ömön, az biztos! Imádom a papíralapú könyveket, de szeretem az e-könyveket is, amikor a kényelem a fő szempont. Amikor utazom, szinte kizárólag Kindle-t használok, de mostanában is sokat a kezemben volt, mivel a helyi könyvtáram bezárt, így onnan nem juthatok könyvekhez. Plusz az e-könyv-vásárlással támogatom a többi írót is egy olyan időszakban, amikor a könyvesbolti és könyvklubos eladásaik visszaesnek, így nem bánom, hogy manapság többet fektetek az EKL (Elolvasandó Könyvek Listája) listámba.

El tudsz-e most vonulni írni, vagy most inkább felfüggeszted az írást addig, amíg a dolgok visszatérnek a régi kerékvágásba?

Írás, szerkesztés, olvasás, kutatás, elmélkedés a következő könyvemen – nem is nagyon tudom, hogyan tudok kilépni ebből a körből. Szóval ki fogom találni, hogyan tudom folytatni ezt a munkát, még akkor is, ha a jelenlegi helyzet megnehezíti a koncentrálást. Mellesleg van egy regényötletem, amin már egy ideje töröm a fejem, arra az időre, amikor befejezem a jelenlegi könyvem szerkesztését, és ha a kinti helyzet távol áll is a normálistól, akkor is fejest akarok ugrani bele!

Min dolgozol éppen?

A következő könyvem, a THE ROSE CODE szerkesztésének utolsó köreit futom. A regény a Bletchley Park női kódtörőiről szól a II. világháború alatt, amikor három nagyon különböző nő fog össze, hogy segítsenek megfejteni egy valószínűleg feltörhetetlen német háborús kódot. Az USA-ban 2021 márciusában fog megjelenni, azt még nem tudom, hogy a tengerentúlon mik a kiadási időpontok.

Hatással van-e a jelenlegi helyzet az éppen most íródó könyvre?

Nem fogok hazudni, nehéz koncentrálni – a koncentrálóképességem időtartama a töredékére csökkent, mióta ez a helyzet kialakult. Rendkívül örülök, hogy az írási ciklusom szerkesztési fázisában vagyok, mert ezt több részletben is lehet csinálni, nem úgy, mint mondjuk megírni egy első vázlatot, ami sokkal több és hosszabban kitartó fókuszt igényel.

Ki a kedvenc karaktered, és vajon hogyan kezelné ő ezt a helyzetet? Mihez kezdene?

A vadásznő Ninájának megírása nagyon jó móka volt, de nem gondolom, hogy ő jól kezelné a karantént. Új tetkót varrna magára, tiszta ideg lenne a bezártságtól, ahogy elfogy a vodka, aztán keresne valakit, aki felhalmozott egy csomó vécépapírt, ellopná az egész készletét, és elmenekülne az égbe a duplafedelű repülőgépével. Aztán hurkokat csinálna a repülővel, miközben vécépapír-gurigákat dobálna ki az ablakon a karanténban rekedt tömegeknek, és valószínűleg végül letartóztatnák.

Ha egy olyan kívánságod lenne, amit egy magasabb hatalom teljesíteni tudna, akkor mi lenne az?

Azt hiszem, ez egy kicsit magától értetődő! Szeretném, ha egy nagy LECSAP billentyű lebegne a világ összes betegsége felett, nem csak a Covid-19 felett (ha már nagyban gondolkodunk itt), és örülnék egy szép, határozott nyomásnak azon a gombon.

Van üzeneted a magyar olvasóidnak?

Legyetek egészségesek, maradjatok biztonságban, maradjatok épelméjűek és olvassatok tovább! Komolyan hiszek benne, hogy a könyvek, a filmek, a zene, a művészet, a játékok – mindenfajta művészet, amik közül sokat otthon is élvezhetünk – lesznek azok a dolgok, amik miatt ki fogunk tudni tartani, amíg a világ visszatér a normális kerékvágásba.

ISMERED EDDIGI MŰVEIT?

Négy nagy sikerű könyve is megjelent már a Maxim Könyvkiadó gondozásában.

A VADÁSZNŐ

A rettenthetetlen és karakán Nyina Markova azonnal beleszeret az első repülőgépbe, amelybe belebotlik a szülőhazájában, a rideg teleiről ismert tajgán. Amikor a nácik megtámadják a Szovjetuniót, mindent kockára téve csatlakozik a legendás Éjszakai Boszorkányok bombázóalakulathoz.

ALICE HÁLÓZATA

A második világháborút követő felfordulás idején egy amerikai egyetemista lány, Charlie St. Clair teherbe esik hajadonként, és közel jár ahhoz, hogy jómódú családja kitagadja őt. Ráadásul kétségbeesetten kapaszkodik a reménybe, hogy hőn szeretett unokatestvére, Rose, aki a háború alatt eltűnt Franciaország nácik megszállta részén, talán még él. Így amikor a szülei Európába küldik, Charlie Londonba szökik, eltökélve, hogy kideríti, mi történt az unokatestvérével.

Kate Quinn books

HALLGASD MEG MIT ÜZEN MAGYARORSZÁGI OLVASÓINAK KATE QUINN!

MIT GONDOLNAK KATE QUINN REGÉNYEIRŐL AZ OLVASÓK?

Hűha. Az ember nem talál szavakat, főleg miután elolvasta A szerző jegyzete és A könyvről c. fejezeteket is. Egyszerűen nem gondoltam volna, hogy az írónő ennyi mindent merített a valóságból: Louise, az Alice-hálózat, Cameron, Oradour-sur-Glane…. – utóbbiról, bármennyire is borzalmas, muszáj lesz többet informálódnom.
Nagyon-nagyon jó könyv volt. Kétszer is éjszakába nyúlóan olvastam, mert nem hagyott nyugodni sem Eve, sem Charlie (Rose) története.

Sippancs
moly.hu

Bátor nőkről szóló történet, ami ráadásul igaz történet szálakat is tartogat. Szerettem a három főhős közötti eszmecseréket :), és végül is kibontakozott mindenki egyedi történetszála és fejlődésük is, persze legjobban ez Charlienál figyelhető meg, hogyan lesz egy fiatal lányból felnőtt nő. Megmondom őszintén a végén a szerző jegyzetét olvasva döbbentem csak meg igazán, hogy itt bizony nem csak kitalációról van szó.
Párszor tátva maradt a szám ám a történet alakulásán és pont ezt szeretem egy könyvben, hogy azt érezzem még még még akarom olvasni! 🙂
Olvassátok ti is! 😉

kerimaci
moly.hu

A szerzőt megszerettem, szerintem csodálatosan ír, gyönyörűek a leírásai, átéreztem mindent, legyen az szenvedély vagy szenvedés. Hatalmas kutatómunka előzhette meg az írást, hiszen a valóságból vett több eseményt, ötletet és karaktert. Biztosan fogok még olvasni tőle, legyen az bármilyen zsánerű könyv, a stílus remek, szívbemarkolóan valóságos, ugyanakkor kellően ellensúlyoz a humorával. Túl minden kémhistórián ez a történet ennél többről szól, tanúi lehetünk egy barátság kialakulásának, ami az elején elképzelhetetlennek indult, és ami átalakul valami egészen másba, igazi családi kapcsolatba.

kellyolvas
moly.hu

Érdekes élmény volt megismerni a szereplőket, valahogy egyikük sem volt szimpatikus az elején, de ahogy haladtam előre, úgy kedveltem meg őket egyre jobban, megértve a döntéseiket az életútjukon keresztül, látva a változást, amely végbement bennük. Gyönyörű, érzelmekkel teli írás, barátságról, gyászról, szeretetről, életről. Egy élmény volt, még akkor is, ha semmi sem az benne, ami látszik. Nagyon tetszett, érdemes elolvasni.

moonchristal
moly.hu

Lépj be velünk a különleges történetek világába, és kövess minket a Facebookon!