Interjú KATHARINE MCGEE-vel,

az American royals – Királyi élet írójával

Katharine McGee a Princetoni Egyetemen tanult francia és angol irodalmat, és a Stanford Egyetemen szerzett diplomát. Már egyetemista korában is sokat foglalkoztatta az amerikai királyság gondolata. Egy „kastélynosztalgiákról” szóló dolgozatában arról beszél, hogy az amerikai léleknek hiányérzete van, mert nekik nincsen saját dinasztiájuk. Katharine és férje az írónő szülővárosában, a texasi Houstonban laknak.

mcgee

INTERJÚ

Bemutatnád az American Royals sorozatot azoknak, akik még nem olvasták?

Az American Royals újraálmodja a mai Amerikát monarchiaként. A történészek gyakran nevezik úgy George Washingtont, hogy az „ember, aki király lehetett volna”. Az American Royalsban azt a kérdést teszem fel, hogy mi történne, ha valóban király lett volna. Mennyiben lenne a modern Amerika és a mai világ más? A könyvek az amerikai királyi család románcait, drámáját és balszerencsés dolgait követik, miközben egy fiatal nőre fókuszálnak, aki a nemzet első királynője lesz.

Alighogy elkezdtem olvasni az American Royalst, máris hiányzott az írásod, nagyon szerettem. Hogyan szövöd egybe a történetet és a számos karaktereket ilyen hibátlanul? Van pár tipped?

Én nagyon „tervezős” vagyok, vagyis mindig megpróbálom felvázolni a könyveimet, mielőtt elkezdem őket. (A kulcsszó itt a próbálom, mivel elkerülhetetlenül kilépek a megírt keretek közül, de legalább van egy kiindulási pontom!) De vizuális típus is vagyok, így szeretem felsorolásszerűen felírni a cselekményt, amikor eldöntöm, hogyan halad az általános története az egyes karaktereknek. Az irodai táblámat jó sokat használom! Ahogy látom a történet kivonatát előttem, – karakterek szerint színkódolom! – olyan utakat keresek a történetben, ahol kereszteződhetnek az útjaik. Elvégre egy multi-POV regény (több nézőpontú regény) nyújtotta élmény a karakterek bonyolult és drámai kapcsolatából jön.

Milyen több nézőpontból megírni egy regényt? Nem ragaszkodsz túl erősen bizonyos karakterekhez vagy kínlódsz azzal, hogy kapcsolatot találj némelyükkel?

A szép dolog abban, hogy több nézőpontú könyvet írsz, az, hogy amint egy karakter kezd trükkös lenni, általában átváltok egy másikra, így egy másik személy hangján folytatom! De négy narrátorral zsonglőrködni azért bonyolult is lehet. Lényegében négy minikönyvet próbálok egyszerre írni, szeretném, hogy minden karakternek befejezett és teljes íve legyen, akkor is, ha a történetük csak egy része a teljes könyvnek. Ez azt jelenti, hogy minden egyes jelenetnek előre kell mozdítania a cselekményt, ugyanakkor érzelmileg kielégítőnek is kell lennie. Ha valami nem gazdagítja a karaktert, (akkor is, ha imádom azt a jelenetet!) kegyetlenül kivágom. Nem engedhetem meg, hogy lassúnak érződjön a könyvem!

Hogyan tervezed meg a könyveidet? Honnan szerzel inspirációt?

Úgy találom, hogy az inspiráció bárhonnan jöhet – más könyvekből, új helyekről (hiányzik az utazás!) vagy akár egy hétköznapi beszélgetésből egy barátommal. A családtagjaim el fogják mondani, hogy már számos alkalommal csentem el tőlük mondatokat a párbeszédekhez! A kulcs az, hogy abban a pillanatban le kell írni a pillanatnyi inspirációkat, ahogy megjelennek. Amikor eszembe jut valami könyvbe illő, hangrögzítővel felveszem a telefonommal, mielőtt elfelejtem.

Van kedvenc királyi személyed, és találkoztál már eggyel?

Imádnék találkozni a királyi család egy tagjával! De ha választhatnék, hogy kivel, az valószínűleg Erzsébet királynő lenne. Annyi történelmi korban élt már (14 miniszterelnökön van túl), és egész életében a hatalmon lévő nők példáját mutatta. Tudom, hogy sok lenyűgöző története vár megosztásra.

Ha a könyveid iránt érdeklődne a média, mit szeretnél belőlük, és kik játszanák a karaktereidet?

Rendkívül örülnék, ha tévésorozat készülne az American Royalsból! El tudom képzelni, hogy Belle Shouse játsza Daphnét – szerintem meg tudná ragadni a kegyetlenségét és a meglepő sebezhetőségét is. Bianco Santos olyan tehetséges, nagyon szeretném őt Ninaként látni. Imádom Cole Sprouse-t a Riverdale-ben, és úgy hiszem, csodálatos Ethan lenne. Ami Samanthát, Beatrice-t és Jeffet illeti… nem mernék szereposztást készíteni királyi fenségeknek!

 

Forrás: https://neverjudgeabookbyitscover.co.uk/2020/10/interview-with-katharine-mcgee-author-of-american-royals.html

OLVASS BELE A REGÉNYBE

american royals

RENDELD MEG 20% KEDVEZMÉNNYEL!

Lépj be velünk a különleges történetek világába, és kövess minket a Facebookon!